Späť HK DIRECT BYTČA 

Pištove zimné Tatry 2014/2015

Text: Štefan Dobrucký
Foto: rozne



22.11.2014 sme v zložení Janči Hoffmann, Ističi, Vašek a ja otvorili zimnú sezónu na Zlobivej, ktorú sme však pre zlé snehové podmienky opustili zlanením z rebra zhruba vo výške Zlobných zubov.

 
                  



Nenechali sme sa odradiť a v takisto nie moc dobrých (hlavne snehových) podmienkach sme 7.12.2014 s kamarátmi Maťom a Peťom netrafili nástup do piliera Andráši-Gálfy na Tupej, a nakoniec z toho bol Banán (II, jedno miesto za IV). Jedna snehovo-skalná lavínka prehučala žľabom v pravo od nás-vďaka!! Na vrcholovom hrebeni sme boli ešte za vidna a prskli na oslavu poldecovú hruškovicu na trojo :)



                    



S jedlom rastie chuť, a tak sme sa s Vašekom Janáčkom 27.12.2014 pozreli do Birkenmajerovho piliera v masíve Slavkovského štítu. Na pilier vedie množstvo mixových línií od M4 po M7, vybrali sme si číselne najľahší, ale fyzicky veľmi namáhavý smer. Po vyše 2 hodinách kliesnenia sa kosodrevinou sme našli štand v skalnom sedielku a vyliezli sme 2 dĺžky na prvú časť prvej veže tohto dlhočizného piliera. Vzhľadom na pokročilý čas sme zlanili. Čakal by nás zlaňák a ďalšie lezenie na vrchol prvej veže a potom 2-3h VHT cez druhú vežu až na hrebeň. Seknuté lano a prusíkovanie až na štand pridali takmer hodinku. Odnieslo si to zničené lano..
Na druhý deň sme sa s plnými báglami vyteperili Kráľovským žľabom na hrebeň SŠ. Žľab bol vo výborných podmienkach pre pešo, na lyže nič moc-chýbal sneh.


                 



Jeden deň-3ľady..
S kamarátom Maťom sa nám 24.1.2015 napriek počiatočnému prihrnutiu snehom pod Veverkáčom zadarilo vyliezť ho. Je naozaj ťažší ako vyzerá zdola. Zhora sa takmer neustále sypali prachové záclony snehu. Ťahajúceho Maťa som občas ani nevidel, klobúk dole pred jeho výkonom! Ďalší na rade bol Dolný Grószov ľad. Ten vyšiel na mňa, ale pred nami ho 2x vyčistil lezec z Martina, ktorého sme najprv vyhrabali po krk zasypaného z lavínky, čo sa s ním zviezla tesne zpod nástupu. Druhýkrát vyčistil snehovú policu v prostrednej časti. Nasledoval snáď 15m pád, ktorý borec takisto rozchodil a ľad vyliezol. Všetka česť! Po vyčistenom som to už prebehol ako nič. Do horného Grósza nikoho ani nenapadlo ísť. Rýchle zlanenie a utekáč dole do doliny.
Na záver dňa sme vyliezli ľavý ľad na Zákrute pred Zamkou, bol zaujímavo vytečený a v obliehaní českých búšičov. Ťahal opäť kamarát Maťo, zlanil som až za šera. Určite to potom netrvalo dlho a do dolného Grósza spadlo toľko snehu, že až do jeho polovice sa nám dalo 20.-21.2. 2015 vyjsť pešo.


 
                      



19.1.2015 sa nám zadarila s kamarátom Peťom nádherná skialpová túra na Mlynické Solisko, ktoré sme vo výborných podmienkach zlyžovali z vrcholu, až do doliny. Veľmi pekný zjazd a napriek počiatočnému údivu zo sklonu aj celkom ľahký! Celý deň slnko, takmer bezvetrie, proste "nuda" :)


           


20-21.2.2015 
To už sme sa s Luckou motkali opäť vo VSD a tieto dni skúmali ľady v Štrbavom hrebeni a opäť dolný Grósz. Prišli sme na to, že Záhradky sú skutočne na nás priveľa, tak sme iba nasadili spadnuté sánky a šli vyššie do doliny. Vydali sme sa na prieskum ľadov v Štrbavom hrebeni. Nádherné miesto - 4 ľahké ľady a hneď pri sebe. Vyliezli sme ľad vľavo od Popolušky a vyšli žľabom až k Širokému ľadu -ten je niečo ako dolný Grósz, ale širší a kratší. Popolušku obliehali dvaja lezci a Kráľovnin závoj (nedostatočne vytečený) sme iba okukli. Deň pokročil a trebalo stihnúť teplú večeru na Zbojníčke.
Na druhý deň - veterno. V hornom Grószovi boli tri dvojice, a tak sme tam ani nešli. Vyliezli sme však zaujímavý ľadík asi 100m vľavo od spodného Grósza. Nikdy predtým nebol tak pekne vytečený, tak sme ho skúsili a dobre sme urobili! Škoda, že je taký krátky. Určite sa moc nelezie. Po výleze do kosodreviny treba ešte 15m k balvanom, kde sa dá spraviť štand na poriadnych hodinách. Ľad bol tvrdý a Lucka v turistických mačkách parádne zabojovala! Kamarát Maťo si 2x vysóloval napoly zasypaný Dolný Grósz, my však už s lanom. Nasledoval presun pod Štrbavý hrebeň, kde som sa tešil na okuknutú Popolušku. Ja som ešte manták a ona mala svoje dni, alebo čo - v samom výleze vďaka rozbitému vrchu som vypadol a poriadne si napravil kríže po 7m páde. Anjeli mali fušku, a tak mi okrem pár dní menštruačných bolestí nebolo nič. VĎAKA!! Kráľovnin závoj nebol dostatočne vytečený. Iba s 2 skobami a bez ice-hookov som si netrúfol. Nabudúce!



                     


28.2.2015
Konečne prvý náhľad do severnej steny Malého Kežmaráku. S kamarátom Maťom vylezená cesta Szczepanského traverz. Ľahké, ale veľmi vzdušné. Trošku prisypané čerstvo naviatym snehom, ktorý však ešte celkom držal. Pred nami lezúca dvojka nám priestup hodne uľahčila. Postupne padla hmla a oteplilo sa. Celý zostup sme sa tešili na chatu. Mali sme v pláne vyliezť aj ľady vo Svišťovke, ale niekedy sa človek prirýchlo uspokojí s dosiahnutým a radšej sme šli na kapustnicu na Brnčálku. Aj nás to mrzelo, aj sme boli radi, ale veď ľady počkajú. Stena je to obrovská, pohľad do Weberovky bral dych a hlavne na borcov, ktorí tam liezli, to už bolo ozajstné lezenie! Netreba hneď všetko chcieť!


                                
 

Verím, že sezóna sa ešte nekončí a vrátime sa tu už čoskoro!
 

c