Späť HK DIRECT BYTČA 

História od vzniku klubu do roku 1992

Koncom roku 1989 dvaja Bytčania (Miloš Skatulok a Rudo Bielik), v tom čase ešte členovia HO SPARTA Pov. Bystrica kuli spoločné plány o založení horolezeckého oddielu v Bytči. Všetko sa začalo pekne kryštalizovať a na prelome rokov 1989/90 obaja emigrovali bližšie k Súľovským skalám a 23. januára 1990 založili Horolezecký klub JAMES Bytča.

Postupne sa činnosť klubu začala rozbiehať, prvé akcie a zájazdy. Začalo sa s výukou horolezeckej techniky u nováčikov, i keď na veľkú škodu sa neskôr s týmto prestalo. Postupom času niektorí ľudia z klubu odišli, ale zanietené jadro zostalo a vyvíjalo určitú, nie však až takú činnosť, ako si vedenie klubu predstavovalo.

Medzi prvé akcie patril i zájazd na Festival horolezeckých filmov v Teplicích nad Metují, blízko Adršpašských skál. A i keď viac pršalo ako slnko svietilo, účastníci si aj trochu zaliezli, a to v zložení Rudo Bielik, Milan Chudovský, Fero Prcín a Miloš Skatulok. Ďalšou z akcií bol zájazd na skalky pri Zochovej chate. Kde si hlavne noví členovia mohli okúsiť prvé kroky na skale. Samozrejme najčastejšie sa chodievalo liezť do blízkeho Súľova a Manínskej tiesňavy.

Naši členovia klubu sa zúčastňovali aj akcií iného, ako lezeckého rázu, ako napr. Menďov memoriál (Memoriál Vlada Špinďora), ktorý poriada HO Sparta Pov. Bystrica. Býva to veľmi dobrá akcia, a i keď sa behá len okolo Veľkého Manína, tento 10 km úsek dá dobre zabrať fyzičke každého z účastníkov. V mužskej kategórií sa síce chalanom veľmi nedarilo, no v ženskej vyhrali naše bývalé členky klubu, prvá bola Rajnohová!

Ďalšou nelezeckou akciou bol beh Súľovskými skalami, ktorého sa zúčastnil prekvapivo veľký počet bežcov. Nultý ročník vyhral Miloš Skatulok, ktorý najrýchlejšie prebehol trať z Bytče cez Hlbocký vodopád a hrebeň Súľovských skál až na Čierny potok.

Po roku 1989 nastáva kríza nielen spoločenská, ale aj športová, a to hlavne z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov. Počet akcií poklesol a život v klube začal stagnovať, i keď niekoľko horlivých členov aj napriek týmto okolnostiam liezlo ďalej. Či už doma, alebo v zahraničí.

Pravidelne sa zúčastňovali Horolezeckého týždňa JAMES vo Vysokých Tatrách. Rudo Bielik a Milan Chudovský pôsobili na skalkách ako Machnatô, Malinô Brdo, Tomášovský výhľad, či Skalka pri Trenčíne.

V zahraničí liezol hlavne Fero Prcín (Buoux vo Francúzsku, Finále a Arco v Taliansku). Okrem lezenia začínal vyvíjať činnosť s Pištom Kuchárom v robení nových ciest v Súľove. Tu sa k nim pridal i Rudo Bielik

V horách pôsobili najviac Miloš Skatulok, Rudo Bielik a bratia Langerovci. Miloš Skatulok sa zúčastnil zájazdu do Dolomitov (Marmolada, Civetta).

V roku 1992 sa začínajú v klube objavovať nové tváre, nové talenty, ako napr. Miro Vajda a Dano Uhliarik ktorí sa stali jednými z hnacích motorov.

Tréningová činnosť sa obohatila o lezenie na našej umelej lezeckej stene, ktorú sme začali stavať v roku 1992 svojpomocne v telocvični bytčianskeho gymnázia. Stena pritiahla aj niekoľko nových tvárí, čo bolo prísľubom do budúcnosti.
 
Prvé kroky k vzniku klubu


Rudo Bielik na Manínskej stráži


Miloš Skatulok v západnej stene Granátovej veže


Miro Vajda v Súľovskej tiesňave
 



Rudo Bielik v Súľove na Kamennej tabuli


Milan Chudovský na Manínskej stráži


Civetta 3218m


Miloš Skatulok na Marmolade 3340m


Miloš a Peter na vrchole Opálovej veže