Späť HK DIRECT BYTČA 

ARCO - Máj 2005
Miro Vajda, Heňa Vajdová
text, foto: Miro Vajda

Tento krát sme sa pozbierali do Arca len sami dvaja, aj to sme jeden termín museli odložiť, lebo som bol celý pokazený.

Je to jednoduché, večer sme sadli do auta a ráno som už vyvaľoval oči na Colodri. Zoo camp mal voľné len jedno jediné miesto, všetko bolo plné nemčúrov, ktorí mali asi prázdniny. Trochu sme si zdriemli a poobede sa vybrali do Masone, kde som ešte nebol. Prvý kontakt s vymastenou skalou je katastrofa ledva 6a! Čo je! Lezieme samozrejme všetko OS po vybielených chytoch. Vpravo visia nejaký magori celý deň v jednej ceste. Večer zaspávame ako drevo. Druhý deň nasleduje takisto nenavštívená oblasť Ronzo. Skala rovnako vyšmýkaná, ale naozaj pekné cesty. Tvar chytov presne ako v Maníne. Už nás tak bolia prsty, že na druhý deň oddychujeme na Arco Castle a na pláži pri Lago di Garda, dokonca som sa aj v tej ľadovej vode okúpal! Horúčavy dosahujú až 30°C. Večery trávime posedávaním na kávičke v Arcu a vychutnávaním neopakovateľnej atmosféry. Kvôli uškriekanému papagájovi od susedov sme sa posunuli na iné -tradičné miesto v zoo- campe, kde je zdanlivo väčší kľud. Ďalší výjazd na skalu a zasa nová oblasť. Syziphos je miestny borec, ktorý si tam robí svoju politiku a po ňom sa aj skaly volajú. Je to asi 25 min pešo a odbočka nenápadná. Keď v diaľke zbadám odlesk nitov dáme sa kolmo hore cez všetky kriače a konáre až dôjdeme pod cesty. Nič nie je omádžované nikde žiaden názov. Do pekla už nikam nejdeme a budeme liezť tu. Dobré rozhodnutie lebo cesty sú neopísateľne krásne s dokonalými krokmi, chytmi a stupmi. Toto je určite nejaká tajná nová oblasť. Na nitoch je však vyrazené Syziphos. Totálne sme si zaliezli až som v noci nemohol spať. Cestou späť sme videli aj tie skaly, kde sme mali ísť pôvodne.

Ráno sme sa presťahovali do campu ARCO, ktorý je oveľa komfortnejší a bližšie k mestu. Vyrazili sme do Naga. Tu je škoda písať, každý vie ako je v Nágu. Teraz sme však šli z dolného konca a liezli výberom len tie najkrajšie cesty Autorovi cesty Mario Polenta´6a´ by som udelil Nobelovu cenu za poéziu. Zasa sme si neskutočne zaliezli!

Tak nás už bolia prsty, že deň oddychu je nevyhnutný. Vyrazili sme si na výlet do Madonna di Campiglio. Alpská príroda je niečo neskutočne krásne! Vysoké štíty priezračné plesá, ľadovce, tyrkysové jazierka... Zajtra už odchádzame takže večer vychutnávame drinky v miestnom bare a nasávame, nasávame atmosféru.

Ráno sa balíme a ideme ešte do La Goly kde mám resty z minulého roka. Po príchode na miesto však nachádzame veľkú tabuľu Climbing Forbidden a semafor s červenou. Čo teraz! Narýchlo nájdeme ešte oblasť S.Siro. a tak ideme tam. Našli sme to celkom rýchlo a po prvých cestách vôbec neľutujeme. Krásna skala s množstvom ciest všetkých stupňov obtiažností. Nastúpil som si do cesty Aria 30m 6c a skončil po dlhom krásnom lezení až pri zlaňáku. Úžasné cesty s krásnymi chytmi. Manželka si tiež pochvaľuje pekné 6b flash.

Úplne sa dorazíme a vyrážame domov aj keď sa nám ťažko odchádza. Suma sumárum vyliezli sme asi 30 ciest obtiažností 6a až 6c, všetko pravdaže OS a keby bol zájazd dlhší...

Za 10 hodín športovej jazdy sme doma a ideme spať s pocitom ,že za živa v Arcu po smrti v nebi.