Späť HK DIRECT BYTČA 

PAKLENICA-AUGUST 2005

Miro Vajda, Heňa Vajdová


Tento rok nie sú zahraničné zájazdy nášho klubu za lezením v móde a tak sme sa vybrali k moru do Chorvátska sami. Keďže cieľom dovolenky bol Národný park Paklenica zobrali sme si aj veci na lezenie, keby dačo...

Vyrazili sme na cestu večer cca o 20:00 a o 6:00 ráno po 813 km sme si zdriemli na parkovisku v Starigrade pri mori. Porovnali sme cenu kempingu plného nedisciplinovaných Čechov a privátu a ubytovali sa v Seline asi 2 km od kaňonu na pláži. Po vybalení sme troška zdriemli a zvyšok slnečného dňa strávili kúpaním pri mori.

Na druhý deň už kupujeme sprievodcu a vyrážame na skaly. Dole odstavíme auto a nahor nás vezie malý mikrobus. V kaňone je dosť teplo a úplne sucho ,je tam pomerne veľa ľudí z Čiech ,Nemecka aj Talianska ,sem-tam počuť angličtinu .Skala je tvarovaná z triasového vápenca krasovou činnosťou do bizarných tvarov, sú v nej samé diery a jaskyne. Lezie sa hlavne na masívoch Debeli Kuk a Aniča Kuk. Všetky cesty sú nahusto odistené nitmi ,ale vo veľkých stenách sú samé čokové lahôdky. Steny sú naozaj obrovské a možnosti nevyčerpateľné. Keď lezieme prvé cesty nechápem ako mohla príroda takéto chyty vôbec vytvarovať ,ale na druhej strane konečne viem, kde výrobcovia umelých chytov čerpali inšpiráciu pri ich navrhovaní. Najviac ciest je v klasifikácii 6a+ a na ne sa aj najviac sústreďujeme.Za dva dni sa tak ulezieme ,že nemôžem zavrieť ani ruku a tak sa ďalší deň len kúpeme v mori. Večery na terase s výhľadom na more majú hlboký relaxačný účinok. Takisto prechádzanie po pláži či promenádach v príjemnom teple majú mediteránsku atmosféru. Ráno opäť na skaly a tentokrát lezieme úplne v hornej časti, kde sú panoramata na Aniču Kuk. Poriadne ťažké 6-áčka nás prenasledujú celý deň tak lezieme radšej 6b, tie sa nejako dajú...Taliani lezúci vedľa nám odporúčajú neoblezenú skalku kúsok vyššie, tzv. Olymp. Po strastiplnom výstupe suťou na druhý deň stojíme pod krásnou skalou plnou neuveriteľných chytov vedľa obrovského skalného okna s kvapľami. Lezieme 6a,b aj c všetko samozrejme OS. Na záver sa dorazím aspoň v 7a AF. Dnes sme si najlepšie zaliezli! Večer ako inak opäť kúpanie v úžasnej modrej slanej vodičke.

V sobotu sa balíme ,rozlúčime sa s domácimi a vyrážame do skál. Opäť ,akože inak, si skvele zalezieme, neskôr sa vykúpeme v mori, pohrám sa s morským ježkom (bolí to) a vyrazíme domov. O druhej v noci sme doma v Bytči vybalíme a spíme. Ráno tomu nemôžem uveriť ,že len pred niekoľkými hodinami som sa kúpal v mori a liezol na dokonalej skale a zajtra musím ísť do roboty.
Veľmi dobre sme si oddýchli a zaliezli ,užili sme si slnka, vyliezli cca 30 ciest od 5c do 6c OS. Kto nebol môže ľutovať, nabudúce nech sa pridá. Veď je to tak blízko a predsa iný svet.