Koncom júna sme sa opätovne vydali do Chorvátska za kúpaním, ktoré sme si spestrili lezením. Prvá polovica dňa patrila plážovým radovánkam a druhá, podvečerná skalám. Taká naša udržateľná rovnováha medzi oddychom a aktivitami. Dovolenkovať sme začali v Paklenici, kde sme si zakúpili 5- dňový vstup platný po dobu 7 dní. Po piatich dňoch sme sa presunuli na ostrov Krk. Táto lezecká oblasť nepatrí medzi najväčšiu oblasť v Chorvátsku, nepatrí ani medzi svetovú triedu, ale je tu nádherné, superodistené lezenie na kompaktnom kvalitnom vápne, strednej obtiažnosti, kde ustojíš na trenie asi všetko. Štruktúra skaly miestami pripomína strúhadlo na zemiaky. Radi by sme Vám túto oblasť trošku predstavili, pozdielali info a inšpirovali na plážovo-lezecké sústredenie….možno aj v septembri.

Na Krku sme sa plánovali zdržať niekoľko dní, rozumej 4. V tejto časti Chorvátska sme už pred pár rokmi boli skúmať lezecké skalky a zapáčili sa nám natoľko, že sme sa sem vrátili. Kombinácia doobedného kúpania a poobedného polezeníčka na úžasne neošmýkanej skale (miestami až ostrej) nám naprosto vyhovovala.

Po príjazde na ostrov Krk, mesta Krk, ktoré má pekné staré centrum sme sa suverénne išli ubytovať do kempingového rezortu Ježevac https://www.camping-adriatic.com/jezevac-camp-krk, ako ináč, bez rezervácie. Vždy to fungovalo, nebol dôvod niečo meniť. Na recepcii nás vyviedli z omylu, že majú plno a môžu nám ponúknuť iba jednu noc. Ale to bolo málo! A tak sme skúsili šťastie v ne-rezortnom kempe nad mestom s názvom Bor, kde sme si našli úúúžasné miestočko pre náš stan. Obhliadka ukázala, že tento kempík je v celku veľký kemp terasovitého charakteru (postavený v kopci) a my sme mali k dispozícii jednu celú terasu plnú stromov iba pre seba. https://www.camp-bor.hr/hr/. Ubytovali sme sa v čase večere a veru už by sme aj niečo zjedli. Nebol problém. Solidná reštaurácia priamo v kempe utlmila vyhrávajúci orchester v našich bruchách. Záver dňa sme si spestrili miestnou fľaštičkou vínka a uložili sa na spánok.

Kemp BOR na Krku_base camp
Kemp BOR na Krku_náš base camp

Portafortuna

               Ako som sa dozvedela, v preklade znamená portafortuna „šťastie“. Neviem síce s akým šťastím sa táto oblasť spája, ale my sme skalu oprobovali a šťastní sme veru boli. Prístup od auta pod stenu môže trvať cca 20min, a potom si už len vychutnávaš lezenie v obtiažnostiach do 7c. V súčte sa jedná približne o 80 ciest, s dĺžkou 15-30 metrov, hlavne v sektoroch C a D.

https://www.thecrag.com/en/climbing/croatia/area/513613944

Belove Stene

Skala sa nachádza v idylickom prostredí pod najvyšším bodom Krku – Obzovo, pár kilometrov od Portafortuny. Skalný útes bol pomenovaný podľa legendy o kráľovi Belovi IV., ktorý utiekol na ostrov, do blízkosti skalného útesu, pred Mongolmi, ktorí terorizovali pevninu. Krásny kúsok prírody. Vápencové vežičky a steny s jednodĺžkovými cestami, v celkovom súčte približne 50 kusov, v obtiažnosti do 6c, cca 30 min. od auta k nástupu.

https://www.thecrag.com/en/climbing/croatia/area/513584388

Pár slov na záver

  • Neošmýkaná kompaktná skala, sektory vo vnútrozemí ostrova,
  • žiadny pretlak ľudí,
  • žiadne vstupné,
  • pomerne blízka destinácia (vzdialenosť od BA cca 600 km)
  • ak nevyhľadávaš len čisto lezecký cieľ s vysokou orientáciou na výkon, určite si tu pár dní užiješ,
  • na ostrove je hneď niekoľko kempov. My sme zakempovali v meste Krk, ale ďalší tip môže byť aj kemp v Baške. Mesto Baška je vzdialené cca 10 km od Belove Stene.
  • tip na turistiku – kaňon Vrženica.

Ak sa rozhodnete, že váš nasledujúci lezecký výlet spojený s plážovaním bude smerovať do Chorvátska, trebárs aj na ostrov Krk, nebudete sklamaní – lezenie tu nie je až tak rozšírené a nestojíte v zástupe na svoju cestu. Krásna príroda, kúpaníčko ako lusk a miestna kuchyňa vám nepochybne pomôžu udržať dobrú náladu.

Do-lezenia priatelia!

Vaši Broňovci (Katka ♥ Braňo)

Z lezeckej Paklenice za lezením na ostrov KRK