Po roku opäť na mieste činu.

 Ako nám bolo, čo sme zažili alebo o čo ste prišli keď ste s nami neboli.

Tento rok, tak ako každý rok na veľkonočné sviatky, padla voľba na klubový zájazd do talianskeho Arca. Cítime sa tu skrátka ako v raji. Toto očarujúce miesto s úžasnou atmosférou jednoducho ponúka všetko, čo potrebujeme. Takmer vždy je tu krásne slnečno a teplo (zámerne píšem takmer vždyJ) a lezecké možnosti netreba lezcom ani predstavovať. Zalezie si tu snáď každý od začiatočníka až po tých, ktorí vyhľadávajú aj niečo ťažšie.

 

Spravíme si náladu v NAGU

Po počiatočných úskaliach plánovania a dohadovania kto…s kým…kedy…a kde… dopadlo všetko tak ako malo. V utorok ráno sme dorazili do Arca. Aj keď všade vypisovali, že je možné sa v „našom“ ZOO kempe ubytovať až po 14 hod., my sme tak urobili hneď pri príchode o ôsmej. Asi čaro osobnosti alebo tam jednoducho bolo ešte prázdno. Vyberte si.

Postavili sme mini stanové mestečko a vyrazili sme do Naga na skaly v počte 2 kusy (Broňo a Bronica). Dohodli sme sa, že tento deň lezieme na pohodu a nikam sa neponáhľame, a preto sme vybrali krátke športovky pre nás v novo-objavenom sektore Masii Delle Traole časť Star Wars. Cesty od 4a – 6a, vápenec neošmýkaný a výborne zaistený, cca 16 ciest. Po lezeckej rozcvičke sa vraciame do kempu, kde nás čakajú ďalší účastníci zájazdu Team Mončiči-či? (Monika a Majo). Privítali sme sa tak jak sa patrí či pivo, či víno…a bol večer.

Prišlo nové ráno a my sme našim parťákom predstavili na rozlez sektor z prvého dňa, výborný na zoznámenie sa so skalou po zimnej preglejkovej sezóne, na spravenie si nálady. Na naše milé prekvapenie sme mali celú skalu iba pre seba. To sa nám v Arcu ešte nestalo. Nestažujeme sa.

Nago_Masii Delle Traole časť Star Wars

 

Regina del Lago

Lokalitu nazvanú Regina del Lago sme navštívili pred dvomi rokmi ako prieskumníci na bicykloch ponad jazero Lago di Garda a skonštatovali sme, že by to šlo. A veru to aj šlo. Tento rok sme ju opáčili aj lezecky.

Táto lezecká oblasť je rozdelená do 5 sektorov A-E, v počte 80 ciest na nevyšmýkanej skale. Okrem jednodĺžkových tu nájdete aj viacdĺžkové cesty. V tejto súvislosti som sa s Mončiči naučila nové anglické slovo „multi-pitch“. Trošku sme si ho poslovenčili a mali sme z toho zábavu na celý deň. A aby neostalo zahanbené naše ženstvo, vyliezli sme okrem iného aj dve cesty 6a a večer nás za odmenu čakal Aperolík, pizza, výborná zmrzlina a pesničkárska pohoda pri gitare v podaní Maja. Dokonalý deň.

 

Via ferrata Rio Sallaghoni – Castello di Drena

Okolie Arca ponúka aj množstvo zaistených ciest. V rámci rest-day sme navštívili nenáročnú ferratu nad mestečkom Dro, ktorá vedie ku hradu Drena. Túto krásnu 2hodinovú túru vám môžeme len odporučiť. Môžete ju využiť na vyplnenie škaredého poldňa pri čakaní kým uschne skala a keď neviete čo s načatým dňom, alebo sa uchýliť do rokliny pred pražiacim slnkom, ako sme to urobili my.

Ferrata má dve varianty. Za druhým mostom sa môžete vydať doľava k hradu a za poplatok je možné absolvovať prehliadku hradu, alebo jednoducho budete pokračovať ďalej v ceste. Táto časť nie je istená lanom, preskakujete z kamienka na kamienok a snažíte sa zachovať balans, aby ste sa nechcete neovlažili vo vode. V noci s čelovkami by to mohla byť veľká zábava.

Oproti vidíte krásnu stenu Parete Zebrata s množstvom viacdĺžkových ciest, kde liezli práve Doktík so Zuzkou. Vzdušnou čiarou sme mohli byť od seba možno 2 km.

 

Na počesť Vajca – viacdĺžka Via SABINA

Priamo z kempu, nad hlavami, vyrastá krásna stena úctihodných parametrov. Vždy nás s Broňom fascinovali odchádzajúci lezci v ranných hodinách s lanom na chrbte, oblečenou sedačkou a cvendžajúcimi expreskami. Takto sme raz chceli ísť aj my, až raz budeme liezť s prehľadom sedmičky.

Minulý rok nám Vajce odporučilo aj jednoduchšiu cestu, do ktorej aj naliezlo, ale niak sa tam zašprajcla jedna lezecká trojka a ani hore, ani dole. A tak sa Vajce z vandrovky z prvej dĺžky vrátilo do kempu. Monička na počesť Vajca navrhla zopakovať pokus. A neostalo len pri pokuse. Asi po 2hodinovom lezení, Via Sabina ala variante Majo kútom za 6- sme dosiahli vrchol. Na záver nasledovalo kúpanie v riečke Sarche ako predpríprava na Veľkonočný pondelok.

Via Sabina_vrcholový únik

…a zopár slov na záver

Arco je miesto, ktoré sa oplatí navštíviť. Je to miesto, kde sa oplatí aj mnohokrát vrátiť. A je to miesto, kde vznikajú či prehlbujú sa priateľstvá.

Arco_s priateľmi na pive

Arrivedercci e grazie priatelia!

Vaši Broňovci (Občianskymi menami Katka a Braňo)

Nago_ide sa na to!
Nago_Masii Delle Traole časť Star Wars
Nago_Masii Delle Traole časť Star Wars
Nago
Nago
Nago_Masii Delle Traole časť Star Wars
Regina del Lago_vybojuj si svoju cestu!
Regina del Lago_špára v 6A
Regina del Lago_výhľad z viacdĺžky
Regina de Lago_Spirito Libero, 2.dĺžka za 6b+
Regina del Lago
Via ferrata Rio Sallaghoni_na nástupe
Via ferrata Rio Sallaghoni
Via ferrata Rio Sallaghoni
Via ferrata Rio Sallaghoni
Via ferrata Rio Sallaghoni
Via ferrata Rio Sallaghoni_hop-šup-čľup
Via ferrata Rio Sallaghoni
Via Sabina_vrcholový únik
Arco_keď je nám dobre
ZOO Base camp
ZOO Base camp
ZOO Base camp_hlad je hlad
Hmm a co dál?

 

Lezecké Arco 2019 a ferratka Rio Sallaghoni